Европа денеска го одбележува Денот за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба

Европа денеска го одбележува Денот за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба. Пред комеморацијата, генералниот секретар на Советот на Европа, Марија Пејчиновиќ Буриќ, и исландскиот министер за надворешни работи и претседавач со Комитетот на министри на Советот на Европа, Тордис Колбрун Рејкфјордур Гилфадотир, ја истакнаа потребата да се обезбеди правда прилагодена на децата кои се жртви на сексуална злоупотреба и експлоатација преку развој на детски домови во Европа.

„Детската куќа е водечки европски модел за одговор на сексуалната злоупотреба на деца кој ги координира паралелните криминални истраги и истрагите за заштита на децата, ги става сите релевантни служби под еден покрив и на тој начин помага да се избегне ревиктимизација на децата“, се наведува во соопштението на Советот на Европа.

„Кога нешто ќе тргне наопаку, толку често е надвор од контролата на детето. На децата им е потребна поддршка не од безлична и фрагментирана држава, туку од љубезна, координирана и лична грижа што не ги плаши, заплашува или отуѓува, што не прави да се чувствуваат одново како жртви, а моделот на домови за деца се покажа како ефективен судски одговор што одговара на ова“, рече Буриќ.

„Во нашата Римска стратегија за правата на детето 2022-2027 година, јасно ставивме до знаење дека ќе продолжиме да му даваме приоритет на овој модел“, додаде таа.

Министерот за надворешни работи на Исланд Тордис Колбрун Рејкфјорур Гилфадотир рече дека Исланд е навистина горд што е пионер на концептот на детски дом, кој речиси четврт век успешно се извезува во другите европски земји.

„Секое дете има право да порасне до полнолетство во здравје, безбедност, мир и достоинство, и императив е сите земји да ги заштитат своите права. Токму затоа Исланд ги постави правата на децата и младите како приоритет на своето претседателство. на Советот на Европа“, посочи министерот.

Иницијатива на Словенија

Европскиот ден за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба, кој се одбележува на 18 ноември, беше востановен од Советот на Европа во 2015 година на иницијатива на Словенија.

Целта е да се поддржат и промовираат меѓународни, регионални, национални и локални иницијативи насочени кон подигање на свеста за прашањето на сексуалното насилство врз децата.

Темата на Европскиот ден 2022 година е „Да го правиме правилно: обезбедување правда прилагодена на децата преку структурите на детските домови во Европа“.

По повод одбележувањето на Европскиот ден за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба, Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПСЕ) започна кампања за прикажување на краткиот филм „Стадион“, чија цел е да ја подигне свеста за сексуалните насилство врз децата во спортот, да се совпадне со почетокот на Светското фудбалско првенство во 2022 година во Катар.

Филмот е креиран и режиран од францускиот режисер Ролан Езар.

Во него е прикажано момче во училишна средина каде фудбалскиот тренер под психолошки притисок го манипулира и сексуално го злоупотребува.

Штетата предизвикана од злоупотребата станува јасна кога неговиот гнев и збунетост ќе се прелеат на теренот.

„Стадион“ е објавен на четири јазици, француски, англиски, германски и италијански, а оригиналниот француски беше титлуван на уште пет јазици, грчки, романски, шпански, украински и руски.

TRT Balkan / агенции
Популарни