Многу европски земји планираат да согорат повеќе јаглен оваа зима       Фото: АА

Многу европски земји планираат да согорат повеќе јаглен оваа зима поради енергетската криза, изјави во вторникот генералниот секретар на Европската асоцијација за јаглен и лигнит (Euracoal) Брајан Рикетс.

Рикетс изјави дека многу европски земји, вклучително и Германија, Франција, Италија, Шпанија, Холандија, Австрија, Полска, Унгарија, Чешка, Грција и Велика Британија имаат потенцијал да произведуваат електрична енергија од јаглен, со оглед на тоа што можат повторно да ги отворат постројките за производство на енергијата од јаглен или да го продолжат нивниот период на работа.

И покрај енергетската криза, тој рече дека Европејците не го сметаат јагленот за „витез во сјаен оклоп“, туку само „добредојдено доаѓање на сцената“.

Тој тврди дека потпирањето на увезениот гас е грешка и дека ставот на Европската комисија е уште потешко да ја продолжи агендата за обновливите извори на енергија.

Сепак, тој препорача ЕУ да преземе чекори за релаксирање на одредени регулативи за јаглен за да се ублажат негативните ефекти од енергетската криза и да се пополни празнината што ја остава природниот гас.

„Целата поента на активностите што ги преземаме е да одржиме некаков вид на стабилност за време на тешка ситуација“, рече тој.

Сепак, Рикетс предвидува дека цените на јагленот за септемвриските идни договори на европските пазари, кои моментално се тргуваат по 405 долари за тон од 100 долари во овој период минатата година и 60 долари една година порано, нема да се одржат на ова ниво.

„Невозможно е да се прават какви било предвидувања од оваа позиција. Видовте колку варираа цените. Значи, цените се прво на историски високи нивоа и второ, многу нестабилни. Така што не можете да правите предвидувања на таков пазар“, тој кажа.

Тој очекува дека уделот на јагленот во производството на електрична енергија во ЕУ, кој вкупно минатата година изнесуваше 15 отсто, до крајот на годината може да порасне на над 20 отсто.

ЕУ воведе забрана за увоз на јаглен почнувајќи од средината на август во рамките на нејзините санкции против Русија, што резултираше со високи залихи на јаглен во пристаништата.

Пред санкциите, Русија беше земјата која испорачуваше најмногу јаглен на земјите од ЕУ, со околу 25% од извозот на јаглен.

ЕУ беше зависна од Русија за 45% од увозот на јаглен и 70% од нејзините топлински резерви на јаглен.

Во моментов, алтернативниот увоз на јаглен доаѓа од САД, кои го зголемија својот извоз, но не толку колку што се очекуваше, додека Индонезија, исто така, испорачува многу повеќе јаглен во Европа.

Транспортот на јаглен веќе е отежнат од внатрешните прекини во снабдувањето во ЕУ поради ниското ниво на вода на големите канали кои се користат за транспорт на јаглен, што создава тесни грла кај железницата.

Според податоците на руското Министерство за енергетика, Русија во 2021 година на ЕУ и продаде 48,7 милиони тони јаглен.

AA
Популарни