Фицо, исто така, ја обвини Украина дека е една од најкорумпираните земји во светот / Photo: AA

Словачкиот премиер Роберт Фицо го повтори своето противење на кандидатурата на Украина за членство во НАТО пред неговата посета на Киев следната недела, велејќи дека ќе стави вето на потегот и ја опиша Украина како една од „најкорумпираните земји“ во светот.

Фицо во саботата изјави за јавната телевизија РВТС дека „Украина е под целосно влијание и контрола на Соединетите Држави“.

Тој рече дека ќе го посети Киев во среда и ќе се сретне со неговиот украински колега Денис Шмихал. „Ќе му кажам дека сум против членството на Украина во НАТО и дека ќе ставам вето“, рече тој категорично.

Фицо верува дека приемот на Украина во НАТО „само ќе биде основа за Третата светска војна, ништо друго“.

Украина официјално ја поднесе својата апликација за брзо членство во НАТО во септември 2022 година, по руската анексија на четири украински провинции. Сепак, сојузниците во НАТО изгледаат поделени по ова прашање, а некои тврдат дека додавањето нова членка среде војна не е приоритет.

Покрај тоа, словачкиот премиер остана на ставот дека нема воено решение за војната во Украина, која започна во февруари 2022 година.

„Мора да има некаков компромис, кој ќе биде многу болен за двете страни“, додаде тој.

Фицо, исто така, ја обвини Украина дека е „една од најкорумпираните земји во светот“.

AA
Популарни