Фидан ќе присуствува на Меѓународниот самит за нуклеарна енергија во Брисел / Photo: AA

Турскиот министер за надворешни работи Хакан Фидан на 21 март во Брисел ќе присуствува на првиот Меѓународен самит за нуклеарна енергија, велат дипломатски извори.

Фидан ќе ја предводи делегацијата што ќе присуствува на самитот, чиј домаќин е белгиската Влада.

Според изворите, на самитот ќе се одржат министерска седница, на која ќе учествуваат министри и други високи функционери, и четири посебни панели.

Лидерите низ светот ќе се состанат за да ја нагласат улогата на нуклеарната енергија во справувањето со глобалните предизвици како што се намалувањето на употребата на фосилни горива, подобрувањето на енергетската безбедност и стимулирањето на економскиот раст.

Закажан за 21-22 март, заеднички домаќини на самитот се Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) и Белгија, а ќе копретседаваат генералниот директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси и белгискиот премиер Александар де Кро.

Тоа ќе биде најзначајниот собир досега посветен исклучиво на нуклеарната енергија, тема на зголемен интерес на глобално ниво поради нејзиниот потенцијал да ја намали потрошувачката на фосилни горива и да ја задоволи растечката побарувачка за електрична енергија со ниска содржина на јаглерод.

AA
Популарни