Со усвојување на резолуцијата ОН го прогласи 11 јули за Меѓународен ден на сеќавање и комеморација на геноцидот во Сребреница извршен врз Бошњаците во 1995 година

Генералното собрание на Обединетите нации (ОНГА) во четврток, на 23 мај, ја усвои Резолуцијата за геноцидот во Сребреница.

За Резолуцијата за геноцидот во Сребреница гласаа 84 земји, 19 беа против, а 68 беа воздржани.

Поголемиот дел од земјите-членки на ОН со ова одлучија да го прогласат 11 јули за Меѓународен ден на сеќавање и комеморација на геноцидот во Сребреница извршен врз Бошњаците во 1995 година.

Против Резолуцијата беа делегациите на Антигва, Белорусија, Кина, Коморите, Куба, Северна Кореја, ДР Конго, Еритреја, Доминика, Есватини, Гренада, Унгарија, Мали, Науру, Никарагва, Русија, Сао Томе и Принципе, Србија и Сирија.

Нацрт-резолуцијата беше претставена на почетокот на седницата од германската амбасадорка во ОН, Антје Лендерце, потсетувајќи на судски и историски утврдени факти за геноцидот извршен во Сребреница во јули 1995 година.

„Оваа резолуција е за почитување на споменот на жртвите и преживеаните. Геноцидот во Сребреница е признаен како таков од меѓународните судови. Прославувањето на 11 јули како меѓународен ден на сеќавање е заради институционалната меморија“, рече Лендерце.

Нацрт-резолуцијата беше спонзорирана од многу земји, меѓу кои Албанија, Австрија, Бангладеш, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Канада, Чиле, Хрватска, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Ирска, Италија, Јордан, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малезија, Холандија, Нов Зеланд, Северна Македонија, Полска, Руанда, Словенија, Шведска, Турција, Велика Британија, Соединетите Американски Држави и Вануату.

Во нацртот, Генералното собрание на ОН се повикува на резолуциите од 1993 година со кои Сребреница се прогласува за безбедна зона, на Резолуцијата од мај 1993 година за основање на Меѓународниот трибунал за поранешна Југославија и на резолуцијата од декември 2010 година за воспоставување на Меѓународен резидуален механизам за кривични судови.

Исто така, во текстот на Резолуцијата се потсетуваат сите пресуди на Меѓународниот трибунал за поранешна Југославија, особено оние кои содржат пресуди за злосторството геноцид врз босанските муслимани извршено во Сребреница во 1995 година и од февруари 2007 година, во кои Судот утврди дека делата извршени во Сребреница претставуваат геноцид.

Во Резолуцијата се наведува дека гонењето на одговорните за геноцид и други меѓународни злосторства во националните правосудни системи, вклучувајќи го Судот на Босна и Херцеговина и Меѓународниот трибунал за поранешна Југославија, како и Меѓународниот преостанат механизам за кривични судови, останува централно за процесот на национално помирување и градење доверба и враќање и зачувување на мирот во Босна и Херцеговина, наведувајќи дека силната регионална соработка меѓу националните обвинителства е од суштинско значење за поттикнување на мирот, правдата, вистината и помирувањето меѓу земјите во регионот.

Генералното собрание на ОН потсетува и дека во 2025 година ќе се одбележат 30 години од геноцидот во Сребреница, во кој беа убиени најмалку 8.372 лица, илјадници беа раселени, а многу семејства и заедници беа опустошени.

Седум точки се наведени на крајот од нацрт-резолуцијата.

Генералното собрание донесува одлука 11 јули да се прогласи за Меѓународен ден на сеќавање и комеморација на геноцидот во Сребреница во 1995 година и да се одбележува секоја година;

Без резерва го осудува секое негирање на геноцидот во Сребреница, кој е историски настан, и ги повикува земјите-членки да ги зачуваат утврдените факти, вклучително и преку нивните сопствени образовни системи преку развивање соодветни програми, исто така со цел сеќавање со цел да се спречи негирање, искривување и појава на геноцид во иднина;

Таа, исто така, безрезервно ги осудува дејствијата кои ги глорифицираат оние што се осудени за воени злосторства, злосторства против човештвото и геноцид од страна на меѓународните судови, вклучително и оние кои се одговорни за геноцидот во Сребреница;

Ја нагласува важноста од завршување на процесот на пронаоѓање и идентификација на преостанатите жртви на геноцидот во Сребреница со цел да им се обезбеди достоинствен погреб и повикува на продолжување на кривичното гонење против сторителите на геноцидот во Сребреница кои допрва треба да се соочат со правдата;

Ги повикува сите држави целосно да се придржуваат кон своите обврски од Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството геноцид и меѓународното обичајно право за спречување и казнување на геноцид, притоа почитувајќи ги релевантните одлуки на Меѓународниот суд на правдата;

Бара од Генералниот секретар да воспостави информативна програма со наслов „Геноцид во Сребреница и Обединетите нации“, почнувајќи од подготовките за 30-годишнината, а исто така бара од генсекот да го сврти вниманието на резолуцијата на сите земји-членки, организации на системот на Обединетите нации и граѓанските организации;

Ги повикува сите земји-членки, организации на системот на Обединетите нации, други меѓународни и регионални организации и граѓанското општество, вклучително и невладините организации, академските институции и другите релевантни чинители да го одбележат Меѓународниот ден, вклучувајќи специјални комеморации и активности за комеморација и чест на жртвите на геноцидот во Сребреница во 1995 година, како и соодветни активности за едукација и подигање на јавната свест.

TRT Balkan / агенции
Популарни