Екстремно десничарските групи жестоко се спротивставуваат на критични точки од агендата на ЕУ, од нејзиниот миграциски пакт до Зелениот договор / Photo: Reuters

Десничарските партии во Европа остварија големи придобивки, први во Франција, Италија, Белгија, Австрија и Унгарија. Германската AфД исто така помина добро, доаѓајќи на второто место во куќата на моќта на ЕУ. Како тоа ќе влијае на блокот?

Масовниот наплив на екстремно десничарските групи на штотуку завршените избори за Европскиот парламент го потресе вкоренетиот традиционален политички естаблишмент и ги откри длабоките поделби во општественото ткиво на континентот.

Екстремно десничарските групи низ Европа жестоко се спротивставуваат на некои критични точки од агендата на ЕУ, почнувајќи од нејзиниот миграциски пакт до Зелениот договор. Како резултат на тоа, тие имаат за цел да формираат десничарско раководство поусогласено со нивната агенда за забавување на континенталното проширување.

Исто така, постои широко распространет страв во ЕУ дека десничарските партии - од Франција до Белгија, Италија, Австрија и Унгарија, каде што беа први - ќе се залагаат за референдуми како Брегзит на Велика Британија во 2016 година, барајќи излез на нивните земји од унијата.

Додека европските централно-левичарски партии со години жалат за Брегзит, многу екстремно десничарски партии чувствуваат радост, гледајќи го повлекувањето на Британија како оправдување на нивните сопствени ставови.

Помеѓу тие воодушевени партии беше и француската Национален собир, предводена од Марин Ле Пен, која на изборите за ЕУ ​​ја победи центристичката партија Преродба на претседателот Емануел Макрон и предизвика предвремени парламентарни избори.

Првичната реакција на Ле Пен по резултатот од Брегзит сугерираше дека тоа е исто така можно. „Победа за слободата!“, ја поздрави таа одлука за напуштање на Велика Британија на ЕУ. „Како што барав со години, сега мора да го имаме истиот референдум во Франција и во земјите на ЕУ“, напиша тогаш Ле Пен на X.

Сепак, таа исто така може да ги ублажи своите ставови, како италијанската Браќа на Италија на премиерката Џорџија Мелони, кои променија некои од нивните остри ставови за агендата на ЕУ по доаѓањето на власт.

И покрај оваа можност, победите на крајната десница ширум континентот создадоа многу несигурности, предизвикувајќи загриженост дека тие можат да стават крај на унијата.

Еве што целат да постигнат екстремно десничарските групи.

Вршење притисок врз раководството

Пред сè, десничарските блокови како „Идентитет и демократија“ (ИД) - континентални сојузи кои ги сочинуваат водечките екстремно десничарски партии како што е француската Национален собир - имаат за цел да извршат голем притисок врз актуелната шефица на Европската комисија Урсула фон дер Лајен со поддршка од не -поврзани групи.

Фон дер Лајен е член на централно-десничарската Европска народна партија (ЕПП), барајќи втор мандат. По изборите „центарот се одржува“, рече таа, мислејќи на релативното зголемување на членовите на ЕПП во Европскиот парламент во споредба со 2019 година.

Но таа, исто така, предупреди дека придобивките на крајната десница бараат „партиите во центарот“ да дејствуваат со „голема одговорност“.

Според некои високи француски функционери, Фон дер Лајен не е многу популарна во центристичката платформа Обнови ја Европа, која би можела да ја поддржи претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола, уште една членка на ЕПП, која „на сите им се допаѓа“.

За втор мандат, фон дер Лајен се обидува да собере гласови или од левичарите како Зелените и Социјалистите и демократите, вториот по големина блок во парламентот на ЕУ, или да се сврти кон десничарските блокови како Европските конзервативци и реформисти (ЕЦР), што се предводени од Мелони, за поддршка.

Мелони, која некои експерти ја нарекуваат нов креатор на ЕУ, веќе го модерира курсот на нејзината партија. Мелони се сретна со Фон дер Лајен пред изборите минатиот викенд, што ги натера експертите да тврдат дека двете би можеле да најдат заеднички јазик за прашања како миграцијата.

Уништување на пактот за миграција

ЕУ неодамна постигна сеопфатен договор за миграцијата и барателите на азил, поставувајќи „нови правила за управување со миграцијата и воспоставување заеднички систем за азил на ниво на ЕУ, кој дава резултати, додека останува заснован на нашите европски вредности“.

Пактот е „дизајниран да управува и да ја нормализира миграцијата на долг рок“, на кој жестоко антимигрантски екстремно десничарски групи долго се спротивставуваа и бараат повеќе превентивни мерки за да ги блокираат луѓето родени во странство да дојдат во европските земји.

Некои членови на ЕПП на Фон дер Лајен, исто така, се спротивставија на делови од миграцискиот план на ЕУ. Ако најде заеднички јазик со некои десничарски групи, тогаш новиот парламент може да го укине Пактот за миграција, според Геролф Анеманс, пратеник од белгиската партија Фламс Беланг.

Омекнување на зелениот договор

Десничарските групи, главниот глас на европските рурални заедници кои се против Зелениот договор на ЕУ, исто така имаат за цел да го омекнат Зелениот договор, клучна точка на еколошките политики на Унијата.

Зелениот договор, чија цел е намалување на емисиите на стакленички гасови за 90 отсто до 2040 година, ги налути земјоделците на континентот, предизвикувајќи големи протести против него од февруари.

Земјоделците веруваат дека зелената транзиција на ЕУ ќе ги зголеми нивните трошоци бидејќи високата инфлација ги погодува нивните приходи. Тие, исто така, се загрижени дека само мал процент од земјоделците можат да имаат корист од програмите за финансирање на земјоделството на ЕУ.

Повеќе исламофобија

Со подемот на луѓе како Герт Вилдерс, лидерот на Партијата за слобода (ПВВ), кој беше втор на холандските избори и освои шест места во новиот парламент, повеќе исламофобични ставови ќе бидат видливи и во континенталното собрание.

Вилдерс долго време беше бранител на исламофобијата, лажно тврдејќи дека миграцијата на муслиманите ќе доведе до „исламизација на Холандија“.

Тој, исто така, го спореди Куранот, светата книга на исламот, со Мајн Кампф, контроверзната книга на Хитлер и водеше кампања за нејзина забрана во Холандија.

TRT World
Популарни