Новата политика е дизајнирана да ја спречи употребата на зборот „ционист“ како начин за изразување антисемитски ставови кон Евреите и Израелците / Photo: AA

Мета, матичната компанија на Фејсбук и Инстаграм, во вторникот најави проширување на политиката за говор на омраза за да ги отстрани објавите што ги таргетираат „ционистите“ на погрден начин.

Според гигантот на социјалните мрежи, новата политика е дизајнирана да ја спречи употребата на зборот „ционист“ како начин за изразување „антисемитски ставови“ кон Евреите и Израелците.

Препознавајќи ги повеќеслојните историски и модерни толкувања на терминот „ционист“, Мета ја истакна важноста да се прави разлика помеѓу „легитимните“ политички дискусии и штетната реторика насочена кон поединци.

По консултации со над 145 експерти, Мета одлучи да преземе акција против содржината што „промовира антисемитски стереотипи, поттикнува штета или го негира постоењето на Евреи или Израелци под превезот на критикување на „ционистите“.

Додека компанијата ќе ги отстрани објавите што прават „дехуманизирачки споредби или повикуваат на штета користејќи го терминот „ционисти“, дискусиите поврзани со самото ционистичко политичко движење сè уште ќе бидат дозволени на нејзините платформи, додаваат од Мета.

Критиките беа упатени кон Мета за нејзиниот пристап кон содржините од Блискиот Исток, со загриженост за сузбивање на пропалестинската содржина и недоследности во спроведувањето на политиките за говор на омраза на Фејсбук.

Практиките за умереност на содржината и донесувањето одлуки на Мета беа под лупа поради недостаток на транспарентност и надворешен надзор, особено по случаите кога говорот на омраза остана неоткриен во рекламите и објавите, вклучително и оние кои поттикнуваат насилство и геноцид врз етничките групи.

AA
Популарни