Столтенберг: „НАТО ќе биде со Украина сè додека е потребно“     Фото: АА (Архива)

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, изјави дека Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО) ќе биде со Украина „колку што е потребно“.

Говорејќи на Вториот самит на Кримската платформа во онлајн формат, Столтенберг предупреди дека Украина и нејзините партнери мора да се подготват за сурова зима и исцрпувачка војна.

„Ова е битка на волјата и битка на логистика“, посочи Столтенберг, уверувајќи го Киев дека „НАТО ќе остане со Украина сè додека е потребно“.

„Силна, стабилна и независна Украина е од суштинско значење за евроатлантската безбедност“, рече Столтенберг.

Тој ја пофали Украина за нејзината „неверојатна способност да се спротивстави на бруталната агресија, да го возврати ударот, да заземе територија и да ѝ наметне големи трошоци на Русија“ во последните шест месеци од војната.

Столтенберг нагласи дека „НАТО целосно стои во солидарност со Украина“ и дека земјите од НАТО „целосно го поддржуваат украинскиот суверенитет и територијален интегритет“.

AA
Популарни