Јенс Столтенберг за членството на Украина во НАТО

Шефот на НАТО рече дека алијансата работи на „зацементирање на патот на Украина“ кон членство, повторувајќи ја посветеноста на НАТО за континуирана поддршка на Киев во време двегодишната војна.

„Руската брутална војна против Украина влезе во третата година и додека Украина продолжува да се бори за својата слобода, сојузниците продолжуваат да ја поддржуваат Украина“, рече Јенс Столтенберг во воведниот говор на состанокот на Советот НАТО-Украина.

„Ситуацијата на бојното поле е тешка“, рече тој и нагласи:

„Ова е аргумент за засилување на нашата поддршка, а не за намалување. Последните забелешки можеби беа насочени кон САД, каде што помошта со месеци беше задржана од конгресните републиканци, што наводно ги остави украинските сили во неповолна положба“.

За време на Советот, според Столтенберг, членовите ќе се осврнат на итните практични и политички потреби на Украина, вклучително и како да се зајакне поддршката на НАТО за Украина.

„На минатогодишниот самит во Вилнус се согласивме за пакет мерки за приближување на Украина до НАТО. Тоа не е важно само за безбедноста на Украина, туку е важно и за безбедноста на земјите-членки“, посочи тој.

Русија, наводно, ја започнала војната против Украина од страв дека може да се приклучи на НАТО, но откако започна војната, редовите на алијансата се проширија од 30 на 32, со влезот на Финска и Шведска.

Приклучувањето на Украина во НАТО се додека трае војната би било проблематично, бидејќи нападот врз која било земја на НАТО се смета за напад врз сите нив.

AA
Популарни