Планиран бил уште еден терористички напад пред популарно кафуле во Киев, а сите напади требало да се случат на 9 мај

Службата за безбедност на Украина (СБУ) објави дека група руски агенти биле фатени во главниот град Киев и бил спречен планиран терористички напад.

Четири терористички напади, планирани за 9 мај, се спречени како резултат на специјална операција спроведена во Киев, се наведува во соопштението на СБУ, а потврдено е дека е уапсена група руски агенти кои планирале терористички напади.

Наведено е и дека руските агенти поставиле рачно изработени експлозивни направи во близина на синџир маркети и кафулиња во главниот град, а рачно изработените експлозиви биле скриени во кутии за чај.

Во кутиите имало пластичен експлозив во кој имало тајмер, детонатор и запалива смеса.

„Експлозивот би предизвикал голема штета на цивилното население со детонирање во часовите кога пазарите се полни“, се вели во соопштението.

Се додава дека е планиран уште еден терористички напад пред популарно кафуле во Киев, а руските агенти планирале да постават експлозив во возило паркирано во близина на кафулето.

„На овој начин руското разузнавање сакаше да ја дестабилизира ситуацијата во Украина и да даде сигнал дека во Киев има руско подземје кое го чека доаѓањето на рускиот свет на симболичниот ден 9 мај“, се наведува во соопштението.

TRT Balkan / агенции
Популарни