Венецуела ја прекина испораката на нафта во Европа     Фото; Reuters

Венецуела ги суспендираше новите испораки на сурова нафта во Европа, според договорот нафта за долг и бара гориво од италијанската „Ени“ и од шпанската „Репсол“ во замена за идните карго пратки.

Венецуелската нафтена компанија ПДВСА повеќе не е заинтересирана за договор „нафта за долг“ одобрен од американскиот Стејт департмент во мај, што ѝ овозможи на државната компанија да продолжи со испораките за Европа по двегодишната суспензија предизвикана од американските санкции.

Вашингтон ги одобри испораките сѐ додека приходите се користат за плаќање на акумулираниот долг на ПДВСА во рамките на заедничкото вложување со „Ени“ и „Репсол“.

„ПДВСА сака да се врати на нафтената размена, а тоа сѐ уште не е можно. Нема интерес за договор нафта за долг“, рече извор вклучен во претходните испораки на карго во Европа.

Испораките на венецуелска нафта, особено до рафинериите во Шпанија, ѝ помогнаа на Европа да го намали купувањето на руска нафта по нападот врз Украина.

Условите на договорот, сепак, не ги обезбедија потребните пари или гориво за венецуелскиот гигант, чии сопствени рафинерии се борат да произведуваат бензин и дизел по долгогодишно недоволно инвестирање и недостаток на резервни делови за поправки.

Од ПДВСА, „Ени“, „Репсол“ и Стејт департментот засега нема коментар.

Во августовскиот распоред за испорака на ПДВСА, нема одредено време на товарење за танкерите за „Ени“ или „Репсол“ во Европа, иако залихите на сурова нафта во пристаништето Хозе се зголемија на речиси 5,0 милиони барели до 8 август.

ПДВСА сака да добие гориво во замена за својата нафта и да искористи дел од вредноста на товарот за да се надомести долгот од милијарди долари на партнерите во заедничко вложување, меѓу кои се „Шеврон“, „Ени“ и „Репсол“, изјавија портпаролите на Ројтерс.

Промената на договорот би можела да ѝ помогне на венецуелската компанија да го заживее својот бизнис со екстра-тешка нафта во басенот Ориноко, на која му требаат увезени разредувачи за да бидат квалитетни за извоз и да ѝ овозможи на земјата да го намали дефицитот на горивa.

Reuters
Популарни