Зеленски ја продолжи воената состојба во Украина за 90 дена

Зеленски ја продолжи воената состојба во Украина за 90 дена

Воената состојба во Украина беше воведена на 24 февруари 2022 годинa
Причина за воведување на воената состојба во Украина беше "специјалната операција" која ја започна Русија / Photo: Ukrainian Presidency / Handout

Украинскиот претседател Володимир Зеленски денеска ги потпиша законите за продолжување на воената состојба и општа мобилизација за 90 дена.

Законите усвоени од украинскиот парламент минатата недела ја продолжуваат вонредната состојба и општата мобилизација до 13 мај.

Воената состојба беше воведена во Украина на 24 февруари 2022 година, кога Русија започна „специјална воена операција“. Оттогаш, мерките беа неколкупати продолжени.

TRT Balkan / агенции
Популарни