Работиме да добиеме што е можно поголема вистинска помош / Фото: AFP

Украинскиот претседател Владимир Зеленски изјави дека неговата земја ќе побара состанок на Советот Украина - НАТО на кој ќе се разговара за прашањата поврзани со натамошната воена поддршка за Киев.

„Украина ќе побара состанок на Советот Украина - НАТО на кој ќе се разговара за заштита на небото, снабдување со противвоздушно оружје, соодветни системи и ракети“, рече Зеленски во вечерното видеообраќање.

Тој додаде дека тие работат секој ден без пауза за поголеми можности во светот.

„Работиме да добиеме што е можно поголема вистинска помош. Во последните два дена слушнавме секакви работи. За различни конфликти - овде во Европа и на Блискиот Исток - различни нивоа на закана, различен воздушен простор... Но, дали човечките животи се различни, дали се различни човечките вредности? Не, не се“, рече украинскиот претседател.

Зеленски, исто така, рече дека тие активно работат на организирање продуктивен Глобален самит за мир на неговата мировна формула од 10 чекори што треба да се одржи во Швајцарија во јуни, заблагодарувајќи им се на сите лидери и земји кои изразија подготвеност да учествуваат.

Тој особено му се заблагодари на германскиот канцелар Олаф Шолц за неговото „лидерство и релевантна меѓународна комуникација“ и за сигналите испратени за време на неговата посета на Пекинг.

„Кина навистина може да ни помогне да го вратиме праведниот мир за Украина и стабилноста во меѓународните односи. Самитот во Швајцарија на сите ни дава вистинска шанса да ја направиме Повелбата на Обединетите нации, нејзините цели и принципи навистина да функционираат“, додаде тој.

AA
Популарни