Сараево е втор најзагаден град во светот, воздухот е многу нездрав / Photo: AA

Главниот град на Босна и Херцеговина, Сараево повторно е на врвот на листата на светски градови со најзагаден воздух, покажуваат податоците на порталот „IQAir“, пренесува Анадолу.

Сараево моментално е втор на листата на најзагадени градови, а квалитетот на воздухот во главниот град на Босна и Херцеговина е оценет како „многу нездрав“, со индекс на квалитет 263.

На врвот на листата е Дака (Бангладеш), чиј индекс за квалитет е 288, додека Делхи (Индија) е следен со индекс 243.

Швајцарскиот „IQAir“ има повеќе од 10.000 мерни станици ширум светот и го покажува квалитетот на воздухот ширум светот.

Според нивните податоци, концентрацијата на PM2,5 во Сараево во моментов е 43 пати поголема од годишната референтна вредност за квалитетот на воздухот на Светската здравствена организација.

Во текот на зимската сезона во Сараево и некои градови во БиХ, дозволената концентрација на лебдечки честички се надминува речиси секој ден, а најголеми причинители за загадувањето се индустриските постројки, сообраќајот, согорувањето на отпадот и индивидуалните камини.

AA
Популарни