Да се постигне итен напредок за решавање на проблемите со синџирот на снабдување / Photo: Getty Images

Глобалната побарувачка на патници во воздушниот сообраќај е зголемена за 13,8% на годишно ниво во март, објави Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (ИАТА).

Вкупниот капацитет на патниците во воздушниот сообраќај, измерен во километри на расположливи седишта, е зголемен за 12,3 отсто во истиот период, соопшти здружението.

Наведено е дека мартовскиот фактор на оптоварување е 82 отсто, со зголемување за 1 процентен поен, во однос на истиот месец минатата година. Меѓународната побарувачка порасна за 18,9 отсто, додека домашната побарувачка се зголеми за 6,6 отсто.

„Критично е да имаме капацитет да одговориме на ова барање и да обезбедиме непречено патничко искуство без проблеми“, изјави Вили Волш, генералниот директор на ИАТА.

„Тоа значи да се постигне итен напредок за решавање на проблемите со синџирот на снабдување и аеродромите и управувањето со воздушниот сообраќај да бидат целосно екипирани и да работат со максимална ефикасност“, заклучи тој.

AA
Популарни