Алтун: Туркије е благодарна за глобалната поддршка по земјотресите / Photo: AA

Директорот за комуникации при Претседателството на Туркије, Фахретин Алтун, изрази благодарност за, како што рече, „невиденото ниво на глобална поддршка и солидарност“ по последиците од разорните земјотреси од минатиот месец во јужните делови на земјата.

Токму оваа глобална солидарност „имаше директно и видливо влијание“ во спасувањето на илјадници животи, рече Алтун во колумната објавена во Еуроњуз (Euronews) во понеделникот.

Покрај пораките со сочувство од меѓународните организации и странските влади кои изразија поддршка до турскиот народ, во периодот од две недели по двојните земјотреси, повеќе од 80 земји испратија околу 10.000 лица за пребарување и спасување во областите погодени од земјотресот.

Во текстот насловен „Додека Туркије закрепнува од разорните земјотреси“, Алтун истакна дека „оваа меѓународна коалиција на спасувачи им се придружи на повеќе од 200.000 локални лица за итни случаи на теренот за да ја преземе најголемата спасувачка мисија на сите времиња“. Наредните 14 дена по земјотресите, храбрите спасувачи минуваа низ урнатините ризикувајќи ги своите животи додека се обидуваа да ги спасат преживеаните.

„Сведочевме од прва рака, заедно со милиони ширум светот на нивните телевизиски екрани, како се случува чудо по чудо и се раѓаат херои“, пишува Алтун во колумната.

Тој потенцираше дека масовните земјотреси што го потресоа југот на Туркије погодија површина поголема од вкупната површина на Австрија и погодија повеќе од 13 милиони луѓе.

„Под раководство на нашиот претседател Реџеп Таип Ердоган, турската влада го мобилизираше секој расположлив ресурс што ѝ беше на располагање во зоната на катастрофата. По брзата проценка на штетата, стана многу јасно дека размерите на штетите беа нешто што никогаш порано не сме го виделе“, напиша Алтун.

Иако владата се соочила со многу пречки и логистички предизвици, нагласува Алтун, тие распоредиле тимови за пребарување и спасување, воен персонал, безбедносни служби и здравствени работници во погодените области што е можно побрзо.

Алтун, исто така, рече дека владините претставници од највисоките нивоа, од претседателот и потпретседателот до министрите и функционерите, сите го надгледуваа одговорот на државата.

Тој истакна дека за прв пат во историјата на Туркије бил издаден аларм од 4 ниво - што произлегува од признанието дека е потребна меѓународна поддршка поради големината на погодената област и фактот дека локалните работници за итни случаи биле исто така погодени од земјотресите.

Опоравување на преживеаните

Алтун советуваше дека фазата на пребарување и спасување на турската влада е завршена и дека нивниот фокус сега е целосно насочен на помош, закрепнување и обнова.

Тој рече дека задачата што претстои е „монументална“: со преку милион раселени граѓани, повеќе од половина милион згради што треба да се обноват и проценетата штета од 100 милијарди долари.

„Нашиот приоритет број еден“, рече Алтун, „е да одговориме на непосредните потреби на преживеаните од земјотресот, кои вклучуваат засолниште, здравствена заштита, храна, пари и облека“.

Изјавувајќи дека Туркије се справи со повеќето тешкотии што се појавија веднаш по катастрофата, Алтун рече: „Ние се соочуваме со тешка борба во наредниот период. Во овој контекст, се надевам дека солидарноста што ја виде нашата земја веднаш по земјотресот ќе продолжи“.

Осврнувајќи се на состаноците, настаните и Меѓународната донаторска конференција во организација на ОН, Европската унија и Организацијата на туркиските држави, Алтун напиша: „[меѓународната] помош што ќе се генерира од овие состаноци ќе ги поддржи нашите напори за обезбеди олеснување за турскиот народ“.

TRT Balkan / агенции
Популарни