Зошто битката кај Малазгирт е важна за турската и муслиманската историја?     Фото: TRT World

На 26 август 1071 година, пред речиси илјада години, Алпарслан, султанот на муслиманската туркиска династија Селџук, ја поразил во битката кај Малазгирит големата византиска војска предводена од Романос IV Диоген, императорот на христијанската империја предводена од Грците и голема сила од тоа време заедно со Римско Царство на Европа.

Битката значително ја промени светската историја, ескалирајќи ја историската конфронтација меѓу таканаречениот христијански запад и муслиманскиот исток. По поразот од султанот Алпарслан, европските христијански држави формираа сојуз за да ги нападнат муслиманските земји на Блискиот Исток, започнувајќи ги катастрофалните крстоносни војни во 1095 година. Крстоносните војни продолжија речиси два века, уништувајќи го Блискиот Исток.

Со битката кај Малазгирт, град во денешна источна Туркије, Турците добија клучен пристап до тогашните мнозински христијански земји во Анадолија, каде што влијанието на исламот и туркиската култура постепено растеше. Големите Селџуци продолжија да освојуваат територии и продолжија да маршираат кон Истанбул (поранешен Константинопол), главниот град на Источното Римско Царство и европското подрачје.

Една од овие управи, Османлиите кои селџучките владари на полуостровот го населија во западна Анадолија во 13 век, подоцна ќе отидат и ќе го освојат Балканот и поголемиот дел од Блискиот исток, воспоставувајќи политичка и воена доминација на Медитареанско море и Црно море.

„Битката кај Малазгирт е еден од најважните битки и пресвртница во светската историја“, напиша професорот Мукримин Халил Јинанч, еден од врвните турски историчари на темата за Селџуците, во својата книга „Историјата на Туркије, Ерата на Селџуците“, која беше реобјавена во 2013 година од страна на Турското здружение за историја.

Анадолија: Нова татковина на Турците Победата им овозможи на Туркмените, што е посебен термин што се користи за опишување на Турците муслимани, да воспостават поединечна држава, анадолски огранок на Селџуците и да се прошират од источните рамнини на Анадолија до нејзините западни брегови. Големите Селџуци првобитно беа со седиште во сегашен Техеран во Иран.

Јинанч верува дека битката, исто така, го отворила патот за културна и политичка синтеза помеѓу Турците муслимани предводени од Селџуците и тогаш мнозински христијанското население на Анадолија, што доведе до појава на моќна и добро организирана туркменска нација во срцето на древниот полуостров.

„Битката, исто така, ја означува најважната почетна точка на туркменскиот марш и освојување низ Балканскиот Полуостров, Унгарија, Сирија, Египет, Ирак, цела Северна Африка и Црноморскиот басен, воспоставувајќи ја најголемата и најконтинуираната империја во светот [ Османлиската империја] по Римската империја“, смета Јинанч.

Но според многу експерти, вклучително и Јинанч и неговите западни колеги, битката, исто така, има особено значење за исламската историја надвор од нејзините импликации врз турската историја.

Преземањето на Анадолија од страна на Селџуците треба да се смета за еден од највпечатливите настани во историјата на Блискиот Исток, пишува Ендрју Пикок, професор по историја на Универзитетот во Сент Ендрјус, во својата книга „Рана селџучка историја“, ново толкување.

Пикок забележува дека Византиската империја, која извојувала победи по ред против Сасанидите, моќната династија предводена од Персијците низ Иран и Централна Азија, и муслиманските Арапи [по некои првични неуспеси], била цврсто поразена од Турците во десет години помеѓу 1071 и 1081 година, можејќи да држи само неколку пристаништа низ бреговите на Анадолија.

Муслиманска победа

„Старите исламски историчари ја сметаа победата [во битката кај Малазгирт], која ги отвори анадолиските земји за муслиманските миграции, за рамноправна со битките кај Јармук и Ал-Кадисија, кои исто така поставија основа за победата на муслиманите во Азиски и медитерански територии [во VII век]“, пишува Јинанч.

Битката кај Јармук, која ја доби војската на калифатот Рашидун против силите на Источното Римско Царство во 636 година, го означи почетокот на колапсот на владеењето на Византија на Блискиот Исток, пред сѐ во Сирија и Палестина.

Со битката кај Ал Кадисија, која судбоносно се случи во истата година со битката кај Јармук, четири години по смртта на божијот пратеник Мухамед, муслиманските сили поразија голема војска на Сасанидската империја.

И двете битки означуваат неочекувани решавачки муслимански победи против тогаш постојните светски супер сили, Римјаните и Сасанидите.

Турската победа во битката кај Малазгирт, исто така, била донекаде неочекувана од арогантното раководство на Византија, кое одбило да склучи мир со Селџуците, додека Алпарслан наводно ги испратил своите пратеници да бараат мир.

Речиси еден век подоцна, сценариото се повторило бидејќи мировната понуда од водачот на анадолскиот селџук Килиј Арслан II била отфрлена од раководството на Византија. Во 1176 година, во битката кај Мириокефалон, уште една византиска војска била уништена од страна на Селџуците, завршувајќи ги сите соништа за протерување на Турците од анадолските простори.

Софистицираната Византија, која беше синтеза на античката грчка култура и римската политичка мудрост, мислеше дека ако номадските Турци (во овој случај Селџуците) бараат мир, тоа значи дека се слаби и следствено на тоа, требало да бидат прегазени.

Но, Алпарслан, веројатно еден од најдобрите турски генерали во турската историја, и човек со челична волја, исто така не бил седечка цел. Пред да се соочи со војската на Диоген директно во битката кај Малазгирт, султанот Алпарслан и неговите многу подвижни и харизматични команданти мајсторски навлегле во анадолското срце на Бизант, вознемирувајќи ги без престанување регионалните дворци и воените положби на империјата.

Пред Малазгирт, Алпарслан, исто така, ги ослабе двата главни регионални христијански сојузници на Византија, Ерменците и Грузијците, во последователни битки во Кавказ и источна Анадолија, здружувајќи се со Марванидите, муслиманска курдска династија во тоа време.

Според мислењето на Јинанч и Осман Туран, друг истакнат турски историчар за историјата на Селџуците, Марванидите обезбедиле најмалку 10.000 доброволци за армијата на султанот Алпарслан, што укажува на раните знаци на историскиот сојуз на Турците и Курдите против Византија и другите сили. Локацијата на битката исто така воопшто не беше случајна.

Малазгирт, моментално округ во источната турска провинција Муш, е блиску до Ахлат, стратешки град северозападно од езерото Ван во источна Анадолија, и со години беше западен воен штаб на командантите на Алпарслан.

Диоген и неговите генерали цврсто верувале дека за да ја елиминираат турската закана во Анадолија, треба да го уништат турскиот воен естаблишмент во Ахлат и во источна Анадолија. Како резултат на тоа, Диоген тргнал од Истанбул до Ахлат и Малазгирт за да се соочи со селџучката војска со луксузен конвој.

Од друга страна, султанот Алпарслан, едноставен номадски војсководец и паметен политичар, кој како негов голем везир го постави во својата служба Низам ал-Мулк, водечки сунитско муслимански персиски политички мислител, се врати од Дамаск, напуштајќи ја својата кампања во Сирија, кон Ахлат, сфаќајќи дека битката би можела да биде пресудна.

Пред тоа, сунитскиот абасидски калифа во Багдад упати молитва за победата на Алпарслан да се прочита во џамиите низ исламскиот свет, раскажуваат историчарите Туран и Јинанч.

Иако постоеја различни тврдења за големината на двете војски, речиси постои консензус дека византиската војска била двојно поголема од војската на Селџуците, а покрај нејзината главна сила имала француски, германски, нормански и скандинавски платеници.

Непосредно пред почетокот на самата битка, султанот Алпарслан ја советувал својата војска во јавен говор да го именува својот син, Маликшах I, за следен султан на Селџуците за да спречи политички хаос во случајот на неговата смрт во битката, носејќи бело платно, кое сугерирало дека смртта ја доживува како можност.

„Мои војници! Ако станам шехид (маченик), покријте ме со ова бело платно“, рече султатон Алпарслан.

Но, наспроти сите очекувања и на Роман Диоген и на Алпарслан, битката завршила со решавачка победа на Турците. Во овој исклучителен историски настан, дури и царот бил затворен од турските сили.

Победата беше со ентузијазам прославена низ исламскиот свет, вклучувајќи го и Багдад, главниот град на Абасидскиот калифат, објаснува турскиот историчар Туран.

„Целиот град Багдад беше прекрасно украсен со децении, градејќи „триумфални капии“. Се слушаше музика додека луѓето излегуваа по улиците на градот за да ја прослават победата“, напиша Туран во својата книга „Историјата на Селџуците и Турско-исламската цивилизација“.

„Како резултат на тоа, величествената победа, која настана со затворањето на византискиот цар како прва во историјата, беше прославена во согласност со нејзиното значење“.

TRT World
Популарни