Во ексклузивното интервју за АА, Рогоф зборуваше за политиките за намалување на емисиите, кои се залагаат за оддалечување од економската експанзија

Не може да има решение за климатските проблеми без глобален данок на јаглерод или меѓународен систем за тргување со емисии, смета Кенет Рогоф, поранешен главен економист во Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Во ексклузивното интервју за АА, Рогоф зборуваше за политиките за намалување на емисиите, кои се залагаат за оддалечување од економската експанзија, бидејќи тоа бара постојано користење на енергија и ресурси, предизвикувајќи штета на животната средина.

Тој верува дека целото движење за намалување на емисиите не е решение и идејата економиите да се развиваат малку поспоро нема да донесе „никакво добро“.

„Ако сакате да им кажете на Индија и Кина и Африка да не растат, тоа би направило голема разлика, но тоа не е искрено“, рече американскиот економист, кој моментално е професор по економија и јавна политика на Универзитетот Харвард.

Тврдејќи дека земјите треба да применуваат данок на јаглерод наместо да спроведуваат политики за дераст, Рогоф рече: „Ви треба данок на јаглерод и не мислам дека видот на индустриската политика што ја прави администрацијата на Бајден (во САД) е решение. . Тоа прави добро, но едноставно не е доволно“.

Минатата година, САД воведоа значајна легислатива наречена Закон за намалување на инфлацијата, кој поставува амбициозни цели како што се намалување на дефицитот за да се спречи инфлацијата, инвестирање во почиста енергија и намалување на емисиите на јаглерод за приближно 40% до 2030 година.

Сепак, и покрај тоа што се еден од најголемите светски емитери на јаглерод, САД досега се воздржуваа од воведување данок на јаглерод на национално ниво.

Како дел од неговите приговори за теоријата на дераст, Рогоф ја спомена тешкотијата во мерењето на ефектите од емисиите на јаглерод.

Некои мејнстрим економисти се застапници на идејата дека нациите можат да ги намалат своите емисии и да ги развиваат своите економии во исто време, потпирајќи се на технологии кои се попријатни за природата, како што е обновливата енергија.

Рогоф, сепак, тврди дека данокот на јаглерод е единствениот начин да се поттикнат бизнисите да ги намалат емисиите и всушност може да биде ефикасно решение за проблемот со климатските промени.

Економската криза во Обединетото Кралство

За продлабочената криза на трошоците за живот во Обединетото Кралство, Рогоф рече дека ситуацијата е слична на она што се случува во Франција, Германија и други земји.

„Значи, оваа криза трае долго време. И тоа е тоа. Тие (британската влада) се во многу тешка ситуација што е предизвикана од многу последователни одлуки (на претходните влади)“, рече тој.

Земјата исто така ги „трпи“ ефектите од Брегзит, додаде тој.

„Тешко е за која било од страните да признае дека Брегзит си има свои трошоци. Можеби на долг рок тоа ќе се покаже како добра работа“, изјави Рогоф.

„Искрено, големото прашање е ако Европската унија за 50 години се покаже како најдоброто нешто досега, дали Велика Британија ќе зажали за тоа? Ако се покаже дека е преточено во регулаторен кошмар, тие ќе бидат многу среќни што ја напуштиле. Но, како и да е, разводот е секогаш болен“, рече тој.

Сепак, разделбата понекогаш „подобро функционира за двете страни на долг рок“, додаде тој.

За зголемениот бран штрајкови и протести во ОК, тој рече: „Ова е нешто за што сите се согласуваат: Националната здравствена служба (NHS) е катастрофа. Едноставно не функционира, а луѓето штрајкуваат поради тоа. Дури и Лабуристичката партија смета дека покрај поголеми трошења, потребна е и реформа во здравствениот систем“.

AA
Популарни