Вкупната вредност на набавката е 1.152.496.307 евра / Photo: AA

Првите шест француски повеќенаменски борбени авиони Рафал со обучени хрватски пилоти на хрватското воздухопловство слетаа на загрепскиот аеродром „Д-р Фрањо Туѓман“.

Претседателот на Република Хрватска Зоран Милановиќ, техничкиот премиер на Хрватска Андреј Пленковиќ и други високи воени и политички претставници присуствуваа на церемонијата на прием на првата група Рафали на аеродромот „Д-р Фрањо Туѓман“.

Група од шест авиони, од вкупно 12 што ќе бидат испорачани во Хрватска, полетаа околу 10.50 часот од аеродромот Бордо-Марињак во Франција, а првиот авион слета на аеродромот во Загреб околу 12.30 часот.

Авионите ја прелетале Италија во три групи во формација од по два авиони, а точката на влез на групата во хрватскиот воздушен простор била западно од градот Ровињ. Летот траел 100 минути со вкупна потрошувачка на гориво од околу 5.500 килограми.

Покрај 12-те авиони што Хрватска ги набави од Франција, ќе биде додаден и симулатор за летање, кој ќе овозможи целосен спектар на обука и валидација на тактики, опрема за копно и тестирање, резервни делови и поддршка во Франција и Хрватска.

Со оглед на тоа што„животниот век“ на целата флота на авиони МиГ-21 на хрватското воздухопловство истекува во 2024 година, Хрватска донесе одлука за набавка и употреба на францускиот повеќенаменски борбен авион Рафал.

Договорот за набавка на повеќенаменскиот борбен авион Рафале е стратешка одлука и создава долгорочна политичко-економска врска со државата и со компанијата за производство.

Стекнувањето на повеќенаменскиот борбен авион Рафале претставува најголем чекор напред во развојот на капацитетите од деведесеттите и најголемата инвестиција во вооружените сили од осамостојувањето на Хрватска.

Со одлука на Владата на Република Хрватска, понудата на Француската Република беше утврдена како најповолна, а исплатата беше потпишана во шестгодишниот период од 2021 до 2026 година. Вкупната вредност на набавката е 1.152.496.307 евра, а финансиските средства се обезбедени од буџетот на Министерството за одбрана.

Од Француската Република се набавуваат 12 користени авиони Рафал Ф3-Р, десет едноседи и два двоседи, во ист стандард како и авионите што се користат во воздухопловните сили на Француската Република.

Според експертските проекции за употреба во хрватското воздухопловство, набавката на овие авиони целосно компатибилни со НАТО е доволна за следните 30 и повеќе години, а авионите Рафал во француското воено воздухопловство ќе останат во оперативна употреба до 2060 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни