Смартфоните во тоалетот се користат за да се види што има ново на социјалните мрежи     Фото:

Луѓето имаат различни навики кога седат во тоалет. Некои читаат и седат десетици минути, а некои се во групата која набрзина сака „да ја заврши работата“ и да го напушти тоалетот.

Сепак, неодамна објавено истражување покажува дека две третини од луѓето сурфаат додека се во тоалет. Истражувањето е спроведено од компанијата за безбедност во интернетот „Норд ВПН“, на околу 10 илјади испитаници. Откриено е дека 65 отсто од нив ги користат своите смартфони додека се во тоалет.

Шпанија, Полска и САД се првите три земји каде смартфоните најмногу се користат во тоалетите. На дното на листата од десет земји се Австралија, Велика Британија и Германија. Литванија, Канада, Холандија и Франција исто така биле опфатени со анкетата.

Најчесто „сурфаат“ оние од 24 до 41 година

Од сите анкетирани, на Шпанците најмногу им е потребна технологијата додека се во тоалет.

„Речиси 80 отсто од испитаниците во Шпанија рекле дека се забавуваат користејќи го телефонот кога се во тоалет. 42 отсто признале дека тоа го прават често, а 12 отсто изјавиле дека го прават тоа само понекогаш“, велат од „Норд ВПН“.

Следува Полска, каде над 72 отсто од испитаниците рекле дека користат смартфон во тоалетот, а во САД 70 отсто, Литванија 66 отсто, Канада 65 отсто, Холандија 64 отсто, Франција 63 отсто, Австралија 62 отсто, а претпоследна е Обединетото Кралство, каде приближно 60 отсто од испитаниците ги користат своите телефони во тоалетот.

„Германија е на дното на листата – само 54 отсто од испитаниците го користат својот смартфон во тоалет. Околу 37 отсто од Германците рекле дека никогаш не го прават тоа, додека приближно 9 отсто немаат смартфон,“ велат од NordVPN.

Фокус на социјалните мрежи

Најчесто смартфоните во тоалетот се користат за да се види што има ново на социјалните мрежи. Над 53 отсто од испитаниците изјавиле дека ова е најчестата активност што ја прават. Ова е особено популарно меѓу испитаниците во Шпанија (64,8 отсто) и Обединетото Кралство (61,6 отсто).

Од анкетираните земји, користењето на социјалните медиуми е најмалку популарно кај Литванците (37,3 отсто). Тие претпочитаат да го поминуваат своето време читајќи или слушајќи вести (44,7 отсто).

Од анкетираните земји, како што е случајот со Канада, тие повеќе сакаат играње видео игри на смартфоните. Речиси 40 отсто од испитаниците поминуваат време играјќи во тоалет.

Испитаниците во САД имаат најголема веројатност да контактираат со своите најблиски, а 39,3 отсто одбрале да им се јават или да им пишуваат пораки на луѓето додека се во тоалет.

Полјаците се речиси исто толку „социјални“ – 34 отсто од испитаниците рекле дека им се јавуваат или им пишуваат пораки на луѓето. Тие исто така уживаат во гледање видеа или филмови (31,1 отсто), читање вести (37,3 отсто) и користење на социјалните мрежи (49,4 отсто).

Некои избираат да го искористат ова време за да останат продуктивни. Кога Германците (14,8 отсто) и Австралијците (14,6 отсто) се во тоалет, тие го користат времето за да си го испланираат денот.

Французите го делат времето кое го поминуваат на телефон во бањата на различни активности, почнувајќи од користење на социјалните мрежи (55,7 отсто), играње игри (33,3 отсто) и читање вести (32,5 отсто).

Кој имал најмногу несреќи во тоалетот?

Стоењето со смартфон во тоалет исто така може да предизвика несреќи. Испитаниците во САД се разликуваат во овие ситуации. Над 20 отсто од нив изјавиле дека телефонот им паднал во тоалетната школка. Слично искуство имаат и Холанѓаните, каде 16 отсто од нив ги нашле своите смартфони на дното од тоалетот.

Литванците имаат најмала веројатност да им падне телефонот – само 10,2 отсто од испитаниците признале дека имале таков инцидент. Германците исто така се со мала веројатност да им падне телефонот – само 11,9% го потврдиле тоа.

TRT Balkan
Популарни