Загрозена безбедност: Новите автомобили се мачат ноќе да препознаат пешаци     Фото; TRT Balkan

Голем број нови автомобили произведени во последните неколку години имаат системи за препознавање пешаци, но дали тие функционираат. Истражувањето што го објави американскиот Институт за безбедност на автопатите покажува поразителна статистика за тоа колку овие системи функционираат односно не функционираат ноќе.

Многу од системите за автоматско сопирање што ги користат производителите на автомобили за да спречат возилата да удрат во пешаци не работат добро во темница, покажуваат резултатите од тестот објавени од Институт за безбедност на автопатите.

Групата, поддржана од осигурителната индустрија, објави дека 12 од 23 седани, теренци со средна големина и мали камиони што ги процениле добиле „основна“ оцена или воопшто не добиле оцена бидејќи не успеале да откријат или адекватно да забават за лажен пешак при ноќните тестови. Околу три четвртини од смртните случаи на пешаци се случуваат ноќе, соопшти оваа групација.

Почнувајќи од моделската 2023 година, Институт за безбедност на автопатите ќе бара возилата да добијат „супериорна“ или „напредна“ оцена на новиот ноќен тест за откривање пешаци за да добијат оцена „Топ безбедност +“ од организацијата.

Производителите на автомобили се стремат кон врвни оценки од оваа организација, како што го прават истото од американската Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата.

Организацијата се фокусира на технологијата за откривање пешаци бидејќи на американските автопати нагло се зголемуваат смртните случаи во кои жртви се пешаци удрени од возила. Бројот на загинати пешаци се зголеми во 2021 година на 7.342 смртни случаи, што е за 13% повеќе од претходната година и за 80% повеќе од најниската забележана бројка во 2009 година, според федералните податоци.

„Сè уште нема владин тест или стандард за перформанси за системи за автоматско сопирање што откриваат пешаци. И не постои федерален услов за ноќно тестирање на такви системи“, рече претседателот на организацијата Дејвид Харки.

Институцијата најде големи варијации во перформансите на системите и помеѓу конкурентните производители на автомобили и помеѓу различни модели што ги продава истиот производител на автомобили.

Осум од 12 возила кои заработиле ниски, „основни“ или резултати без оценка на ноќниот тест имале системи што заработиле „супериорни“ или „напредни“ оценки при дневното тестирање, соопшти организацијата.

Од оваа институција ги користат своите тестови за да ги поттикнат производителите на автомобили да ги подобрат перформансите на системите за автоматско сопирање, но Харки рече дека порастот на смртните случаи на пешаци е предизвикан од повеќе фактори, вклучувајќи ја брзината на возилото, однесувањето на пешаците и зголемениот удел на поголеми, потешки, повисоки камиони и СУВ возила.

TRT Balkan / агенции
Популарни