Шпанија од самиот почеток е меѓу земјите кои искрено го поддржуваат процесот за членство на Туркије во ЕУ, рече Фидан / Photo: AA

Министерот за надворешни работи Хакан Фидан денеска изјави дека визијата на Туркије за членство во ЕУ не е променета и дека земјата „ја гледа својата иднина во Европа“.

Говорејќи на заедничката прес-конференција со неговиот шпански колега Хозе Мануел Албарес во Анкара, Фидан ја потврди решеноста на Туркије да стане членка на Европската унија, истакнувајќи дека земјата „ја гледа својата иднина во Европа“.

„Се надеваме дека односите меѓу институциите на ЕУ и Туркије дополнително ќе се подобрат со попозитивна агенда. Процесот на членство на Туркије во ЕУ е премногу важен за да се остави на ограничените политички агенди на некои земји“, изјави Фидан.

Според него, во рамките на Европската унија, Шпанија е една од земјите кои следеа принципиелен став по прашањето за Газа и застанаа покрај палестинскиот народ од првиот ден.

Двајцата министри го повторија повикот за итен прекин на огнот.

Албарес ја изрази итноста за брз и траен прекин на огнот во опколената Газа, каде во израелските напади од октомври минатата година загинаа повеќе од 31.000 Палестинци, а повеќе од половина од населението се соочува со катастрофални нивоа на глад.

„Изразивме потреба од итен и траен прекин на огнот. Рековме дека безусловната хуманитарна помош мора да стигне до Газа“, рече Албарес.

Тој го истакна значителното зголемување на хуманитарната помош на Шпанија од почетокот на конфликтот и го повтори повикот за ослободување на сите заложници.

Албарес рече дека разговарале и за „какви напори можат да направат и како може да се врати мирот на Блискиот Исток“.

„Шпанија ја зајакнува својата мировна политика со целиот свет и со своите партнери“, рече тој.

Албарес нагласи дека „иднината на мирот во регионот“ бара „основање на постојана држава Палестина“.

„Државата Палестина мора да се формира трајно“, рече тој.

Тој ја подвлече „значајната улога што ја игра Туркије“, особено во светлината на „големата криза со која моментално се соочува“ светот.

Фидан додаде и дека Шпанија од самиот почеток е меѓу земјите кои искрено го поддржуваат процесот за членство на Туркије во Европската унија.

Туркијеподнесе барање за членство во 1987 година, а пристапните преговори започнаа во 2005 година.

TRT World
Популарни