Премиерот на Полска, Матеуш Моравиецки, истакна дека земјата може да стави вето доколку се воведат задолжителни ограничувања      Фото: Ројтерс

Премиерот на Полска, Матеуш Моравиецки, истакна дека земјата може да стави вето доколку се воведат задолжителни ограничувања со планот за заштеда на енергија од 15 проценти што го објави Европската Унија (ЕУ).

Во вчерашната изјава во телевизиска програма, Моравиецки истакна дека Полска не сака планот за штедење на ЕУ да биде задолжителен.

Наведувајќи дека Полска го завршила својот дел и дека тој мора да размислува за својата земја, рече: „Во однос на прашањето на енергијата, за да може Полска да го користи правото на вето, апсолутно поддржуваме и бараме да се носи едногласна одлука.“

На прашањето дали Полска може да стави вето на можните задолжителни намалувања на потрошувачката на гас, Моравиецки одговори: „Доколку е потребно, ќе имаме официјално вето.“

Во меѓувреме, Ана Москва, министерката за клима и животна средина на Полска, истакна дека земјата значително ја намалила потрошувачката на гас и дека е „непотребно да се разговара за задолжителните намалувања“.

AA
Популарни