Збирката податоци опфаќа 1,8 милијарди букви од генетскиот код за да се развие сеопфатна мапа на еволутивната историја на овие растенија / Photo: Reuters

Научниците ја користат моќта на вештачката интелигенција (ВИ) за да ги предвидат потенцијалните лековити својства на растенијата со испитување на семејното стебло на цветните растенија во светот.

Меѓународното истражување беше предводена од тим од британската Кралска ботаничка градина (РБГ) во Кју, и секвенционираше ДНК на повеќе од 9.500 цветни растенија, од кои 800 видови за прв пат.

„Во основа е како семејно стебло, но за растенијата“, рече д-р Мелани-Џејн Хоус, виш истражувачки менаџер во РБГ во Кју.

„Тоа е огромна студија која вклучува секвенционирање на ДНК на илјадници растителни видови за да се разбере како тие се поврзани“, рече таа.

Збирката податоци опфаќа 1,8 милијарди букви од генетскиот код за да се развие сеопфатна мапа на еволутивната историја на овие растенија, што може значително да помогне во откривањето на лековити соединенија.

Со вкрстување на генетските секвенци со познати лековити својства, вештачката интелигенција може да предвиди кои неистражени растителни видови би можеле да имаат потенцијал за нови третмани.

Студијата исто така користела нова геномска техника за секвенционирање на ДНК од широк опсег на растителен материјал, вклучувајќи вековни и изумрени примероци.

Покрај откривањето на потенцијални лекови, податоците ќе помогнат да се идентификуваат нови видови, да се подобри класификацијата на растенијата и да се поддржат напорите за нивно зачувување.

Студијата, исто така, дава нови сознанија за неодговореното прашање на Чарлс Дарвин за брзата диверзификација на цветните растенија, кои се појавија пред повеќе од 140 милиони години и брзо беа надминати од други васкуларни растенија, вклучувајќи ги и нивните најблиски живи роднини, како што се гимноспермите.

Дарвин бил збунет од навидум ненадејната појава на таква разновидност во фосилните записи.

Тимот ги стави сите податоци достапни на јавноста и на научната заедница бидејќи веруваат дека постои потенцијал за континуирано откривање додека се проширува разбирањето на растителното дрво на животот.

TRT Balkan / агенции
Популарни