ОН ќе назначи висок координатор за хуманитарна помош и реконструкција на Газа / Фото: Reuters

Советот за безбедност на ОН усвои резолуција со која се повикува на „итни чекори“ за веднаш да се дозволи „безбеден, непречен и проширен“ хуманитарен пристап до Газа во услови на тековната израелска офанзива на појасот, но САД повторно го откажа воведувањето на формулацијата за прекин на огнот пред гласањето.

По неколкудневни интензивни преговори, неизвесност и одложувања, резолуцијата поднесена од Обединетите Арапски Емирати беше усвоена со 13 гласови „за“, а САД и Русија како две постојани членки на советот беа воздржани.

Резолуцијата бара од страните во конфликтот да дозволат и да го олеснат користењето на сите достапни рути до и низ целиот Појас Газа, вклучително и граничните премини, за да се обезбеди хуманитарен персонал и помош до цивилното население на кое им е потребна.

Резолуцијата бара од генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, да назначи „висок координатор за хуманитарна помош и реконструкција“ за да се забрза испораката на хуманитарна помош за цивилното население во Газа.

Пред гласањето, САД ставија вето на амандманот предложен од Русија со кој се бара „итен прекин на непријателствата“ во Газа за да се обезбеди „непрекинат и безбеден“ пристап до хуманитарна помош.

САД веќе ги блокираа резолуциите со кои се бара прекин на огнот, на очигледна фрустрација на многу земји во светот, вклучително и некои од нивните сојузници во Советот за безбедност.

Говорејќи пред гласањето, амбасадорката на ОАЕ во ОН Лана Нусеибех рече дека целта на резолуцијата е „многу едноставна“.

„Таа одговара со акција на страшната хуманитарна ситуација на теренот за палестинскиот народ кој го носи товарот од овој конфликт, истовремено заштитувајќи ги оние кои се обидуваат да испорачаат помош и бара итно ослободување на заложниците и хуманитарен пристап за медицинските потреби“, додаде таа. 1

5-те членки на Советот опширно преговараа за да се обидат да најдат формулација која што ќе им одговара на сите, рече Нусеибех, повикувајќи ги членовите да не ја отфрлаат резолуцијата „кога потребите на луѓето се толку големи“.

Гласањето беше особено забележливо по тоа што од 7 октомври, голем број резолуции на Советот за безбедност за конфликтот не беа усвоени поради вето на постојаните членки, што доведе до тоа некои светски лидери и експерти да се посомневаат во ефикасноста на Советот.

Од 7 октомври, израелската армија води деструктивна војна во Газа, што резултираше со 20.057 загинати и 53.320 ранети досега, од кои повеќето деца и жени. Ова предизвика огромна штета на инфраструктурата и невидена хуманитарна катастрофа, според палестински и меѓународни извори.

AA
Популарни