Избрани најубавите 14 села во Босна и Херцеговина / Photo: AA

Селото Благај, кое се наоѓа покрај кристално чистите води на реката Буна, го зазеде првото место на листата „Најубави села во Босна и Херцеговина“. Со цел зачувување, подобрување и промоција на природното и културното наследство на руралните средини во Босна и Херцеговина, УСАИД и Асоцијацијата за развој на рурален туризам во Босна и Херцеговина - Алтерурал, преку проектот Туризам, избраа 14 најубави села во Босна и Херцеговина. Други села кои се најдоа на оваа листа се:

Мијаковиќи - Бобовац, лулка на средновековното владеење на Босанската Бановина и Босанското Кралство и последниот дом на кралицата Катарина Котроманиќ;

Село Братач, кое открива неверојатно богатство на историско наследство на непланинското плато;

Гуча Гора, кое се наоѓа над поранешната босанска престолнина - Травник, и стана идеална дестинација за планинари и велосипедисти;

Краљева Сутјеска, шармантно село кое нуди хармоничен ансамбл на народна архитектура типична за областа на централна Босна;

Крупа на Врбас, кое има живописни воденици на реката Крупа, кои се во употреба и денес;

Мартин Брод, познат по бројните травертински бариери и водопади на коритото на реката Уна;

Острожац, село сместено помеѓу прекрасно сочуваниот замок и реката Уна, нуди живописни бајковите пејзажи и античко чувство;

Пецка, олицетворение на недопрената природа, центар на авантурите и збирно место за љубителите на природата и планинарите;

Прокошко Езеро, номадско село отсечено од светот 6 месеци во годината, единствено по својата амбиентална убавина;

Село Равно, ја претставува совршената, преплавена со сонце убавина на заднината на Херцеговина и Јадранското потекло на камените куќи, со хомогено и неспоредливо природно и културно наследство;

Ступе - Жабљак, домот на дивите коњи во Босна и Херцеговина и кралството на нивната слобода;

Умољани, мистериозно село надгледувано од легендарен змеј, нуди магични прошетки долж Студениот поток;

Вранци, скриено село на ковачи и занаетчии и село е богато со минерална вода и рудници.

TRT Balkan
Популарни