Плажите со Сино знаме се оценуваат врз основа на 33 критериуми / Photo: AA Archive

Туркије го задржа третото место за плажи со Сино знаме годинава, со 567 од нејзините плажи наведени во оваа категорија.

Во објава на Х, турскиот министер за култура и туризам, Мехмет Нури Ерсој, рече дека постојаниот успех на земјата во наградите Сино знаме е извор на гордост и дека тие се решени да го достигнат највисокото место.

Наградите Сино знаме, титула што им се доделува на плажите кои се чисти и безбедни, ги доделува Фондацијата за еколошко образование (ФЕЕ) со седиште во Копенхаген, Данска.

Ерсој рече дека владата постојано работи на зголемување на бројот на плажи со Сино знаме секоја година, при што уште 16 плажи во Туркије ја добија оваа ознака оваа година.

„Сините знамиња одлично им одговараат на нашите плажи. Оваа година 567 плажи, 27 пристаништа, 18 туристички бродови и девет индивидуални јахти во нашата земја се наградени со Сино знаме“, рече тој.

Шпанија го држи првото место за најмногу плажи со Сино знаме оваа година, а на второто место е Грција. Туркије е на третото место, Италија на четврто и Франција на петто.

Анталија е на врвот на листата

Оваа година, Туркије додаде по три плажи во провинциите Истанбул, Баликесир и Ајдин; по две во провинциите Анталија и Мугла; и по една во провинциите Измир, Чанаккале, Текирдаг, Бурса, Киркларели и Јалова на листата на плажи со сино знаме.

Зголемувањето на 16 плажи со Сино знаме доаѓа и покрај отсуството на плажи од Сакарија, Дузче и Едрене, кои беа на листата минатата година.

Туркије имаше 551 плажи со Сино знаме минатата година, а бројот остана непроменет во провинциите како Самсун, Мерсин, Коџаели, Бартин, Орду, Зонгулдак и Ван. Анталија, со 233 плажи со сино знаме, е водечка провинција во Туркије, а потоа следат Мугла со 112 плажи и Измир со 64.

https://x.com/TCKulturTurizm/status/1793540224368169223

Да се заштити јавното здравје

Програмата Сино знаме во Туркије започна во 1993 година откако Европската унија ја прогласи 1987 година за Година на животната средина.

Програмата има за цел да го заштити јавното здравје и да ги продолжи овие напори преку едукација за животна средина и активности за подигање на свеста.

Плажите со Сино знаме се оценуваат врз основа на 33 критериуми,марините со 38, туристички чамци со 51, а индивидуалните јахти според четири критериуми и 16 правила на однесување.

Тие вклучуваат редовна анализа на квалитетот на водата, соодветен третман на отпадните води, заштита на чувствителни природни области, достапност на спасувачи и опрема за прва помош, планови за итни случаи, капацитети за инвалиди, сепарација на отпадот и едукација и информации за животната средина.

Марините и туристичките бродови исто така се оценуваат врз основа на корпоративната општествена одговорност и јавен ангажман.

TRT World
Популарни