Првата дама на Туркије доби меѓународна награда за хуманост во САД     Фото:АА

Првата дама на Туркије Емине Ердоган во неделата во Њујорк, САД доби меѓународна награда од водечката муслиманска коалиција за нејзините хуманитарни напори.

Ердоган беше почестена со „Награда за исклучителна хуманост“ за време на церемонијата организирана од Советот на муслимански организации на САД, коалиција на национални, регионални и локални муслимански групи.

На уште пет муслиманки им беше доделена „Наградата за извонредни достигнувања“ за нивната работа во науката, зајакнувањето на улогата на жената во општеството, новинарството и одговорот на Ковид- 19.

„Среќна сум што сум со вас по повод оваа многу значајна церемонија на доделување. Ја прифаќам оваа награда во име на мојата земја, која е совеста на светот“, рече Ердоган во својата изјава на церемонијата..

„Нашата религија ни кажува дека најдобрата конкуренција меѓу луѓето е да се натпреваруваат во добри дела. Во оваа смисла, ние имаме многу примери на хуманитарни дела што ги зачудуваат луѓето“, рече таа.

Ердоган потсети дека Туркије продолжува да биде најдарежливата нација според Извештајот за глобална хуманитарна помош за 2022 година, велејќи дека „работевме да бидеме првите што стигнаа до локации за да им помогнеме на оние на кои им е потребна без разлика на нивната религија, јазик или раса“.

Таа рече дека Туркије ја продолжува својата хуманитарна помош не само на билатерално ниво со државите, туку и преку ОН исплати 7,7 милијарди долари помош за 122 земји, вклучувајќи ги Сирија, Сомалија и Палестина во 2021 година.

Туркије, исто така, работи на задоволување на медицинските потреби на оние на кои им е потребна во „кревките“ области, рече Ердоган, споменувајќи ги болниците изградени во Судан, Сомалија и Бангладеш.

„Искуството на Туркије во хуманитарната помош е многу повеќе од надворешна политика“, рече таа.

Ердоган помогна националните проекти да го поттикнат образованието на девојчињата и жените, започна проекти за здравствена заштита за деца, жени и бегалци и го иницираше проектот „Нула отпад“ во 2017 година за да се потенцираат климатските промени и загадувањето.

Првата дама рече дека бројот на бегалци во светот надминува 100 милиони со војната во Украина, што во извештајот е означена како „драматична пресвртница“.

„Како што знаете, нашите земји низ историјата биле безбедно засолниште за луѓето кои бегаат од војна и прогонство. Ги отворивме вратите на ова засолниште и за нашите браќа и сестри од Украина“, додаде таа.

Првата дама, исто така, ги посети Мјанмар во 2012 година и бегалските кампови Рохинџи во Бангладеш во 2017 година и покрај предизвикувачката ситуација во тоа време.

Ердоган го поддржува и зајакнувањето на жените во Африка. Таа посети повеќе од 20 африкански нации помеѓу 2014-2020 година, вклучувајќи ги Алжир, Етиопија, Сомалија и Танзанија.

Првата дама верува дека ако жените станат посилни, тогаш ќе станат и семејствата и децата.

Другите наградени

Ајша ал-Адавија, основач на Women in Islam, Inc., организација на муслимански жени која се фокусира на човековите права и социјалната правда, беше наградена за нејзиниот активизам за човекови права и социјална правда. Наградата и ја врачи Ердоган.

Ајша Мустафаа, која работи како уредник на неделниот весник Муслимански журнал од јануари 1989 година, беше наградена за подобрување на улогата на жената во општеството.

Др. Узма Сајед, која е претседател на Работната група Ковид-19 во Медицинскиот центар на болницата Good Samaritan во Њујорк, ја доби наградата за нејзиниот одговор на пандемијата со Ковид-19.

Тахани Амер, програмски извршен директор за Одделот за наука за Земјата во Дирекцијата за научна мисија при НАСА, беше наградена за нејзиниот придонес во науката.

Тахера Рахман, муслиманка новинарка, беше наградена за инспирација на младите муслимани да се занимаваат со новинарство.

AA
Популарни