Околу 17.000 деца во Газа сега се без еден или двајцата родители поради немилосрдните напади / Photo: AA

Најмалку 14.000 деца се убиени во израелските напади врз Појасот Газа од 7 октомври минатата година, објави во вторникот Канцеларијата за печат во палестинската енклава.

Израелските сили извршиле 2.807 масакри во Газа од 7 октомври 2023 година, според Канцеларијата за печат во новиот извештај.

Се наведува дека меѓу жртвите имало најмалку 9.220 жени, додека 7.000 останале под урнатините или се водат како исчезнати.

Во извештајот се наведува дека 72 отсто од жртвите биле жени и деца, додека 27 лица исто така починале од неухранетост бидејќи Израел спречува неопходната хуманитарна помош да влезе на блокираната територија.

Се наведува дека загинале 364 здравствени работници, 48 службеници за цивилна заштита и 135 новинари.

Околу 17.000 деца во Газа сега се без еден или двајцата родители поради немилосрдните напади што ги започна Израел како одговор на прекуграничниот напад на Хамас во кој загинаа 1.200 луѓе.

Прес-службата објави дека 11.000 лица со повреди опасни по живот имаат потреба од лекување надвор од Газа, додека 10.000 пациенти со канцер се во ризик поради несоодветните здравствени услуги.

Состојбата на околу 60.000 бремени жени и 350.000 луѓе со хронични заболувања е опишана како опасна по живот.

Според статистичките податоци, повеќе од 70.000 куќи биле целосно уништени во израелското бомбардирање, додека 290.000 куќи биле оштетени и се неупотребливи за живеење.

Утврдено е дека израелската армија уништила 168 државни згради и 100 училишта и универзитети, додека 305 училишта и универзитети биле делумно оштетени.

Во извештајот се наведува дека од нападите биле оштетени 290 џамии, од кои 224 биле целосно уништени, а цел биле и 155 здравствени установи.

AA
Популарни