Последните самити на ЕУ ги демонстрираат продлабочените јазови меѓу глобалистичката еврократија и луѓето со кои управува / Photo: Reuters

Масовните штрајкови на работниците и протестите на фармерите низ Европа укажуваат на растечкиот јаз меѓу економските интереси на обичните луѓе и наднационалните агенди на еврократијата.

Политиката на декарбонизација на европската економија и нејзино придвижување кон обновливи извори на енергија е благородна цел, но ќе бара финансиска поддршка од цели економски сектори за да се направи оваа транзиција.

Зелената агенда може да функционира, комбинирана со субвенции, но финансирањето на Украина создаде огромна финансиска и макроекономска пречка за декарбонизацијата.

Наместо да ја реши оваа дилема преку демократски консензус, раководството на ЕУ во Брисел избира бирократски налог и ги користи финансиите како оружје против отпорните членки, како што е Унгарија.

И историјата на проширување на ЕУ по Студената војна го содржи одговорот зошто корпоратистичките интереси во моментов преовладуваат над национално-демократските.

Татнежи од минатото

Распадот на советскиот блок и СССР во 1991 година радикално ги трансформираше политичките и географските координати на Евроазија и го покрена егзистенцијалното прашање: дали западноевропското единство во сенката на Советската империја е привремено достигнување или можеше да се прошири на остатокот од континентот?

Од 1975 година Конференцијата за безбедност и соработка во Европа (надградена во „Организација“ во 1995 година) функционираше со консензус и не се придржуваше на преференциите на САД. Така во текот на 1990-те, НАТО се појави како најпосакувана локација за производство на трансатлантска согласност.

Во меѓувреме, ЕУ се прошири без реконцепцуализација на новите договори и институции.

Од една страна, ова му даде предвидливост на постсоветскиот домашен и меѓународен поредок. Успешното еднострано обединување на Германија стана шаблон - приклучувањето кон клубот на победниците значеше усогласување со западните правила и институции.

Од друга страна, како што обично се случува со мултинационалните организации, Европа беше добра само во справувањето со ограничени и добро дефинирани проблеми. И колку што ЕУ стануваше поголема, толку процесот на формирање консензус стануваше покомплексен и одземаше повеќе време.

Концептот на „победа“ во Студената војна се појави како алатка за спроведување на консензусот - нашиот начин беше вистинскиот пат. Но ова имаше своја цена.

Комунизмот се сметаше за егзистенцијална закана, а капитализмот беше промовиран како интелектуално пооригинален, општествено иновативен и политички попогоден. Сепак, оваа флексибилност брзо испари во текот на 1990-те.

За ЕУ и поширокиот Запад, „победата“ во Студената војна значеше не толку крај на историјата колку крај на историската свест.

А сепак, редоследот на пристапувањето во ЕУ-НАТО на постсоветските држави го даде најдоброто од двата света - САД платија за безбедноста на ЕУ додека евтините и сигурни руски резерви на нафта и гас ги субвенционираа посткомунистичките транзиции и брзиот економски раст. Што би можело да тргне наопаку?

По една деценија на проширување и развој на централизирани и неизбрани институции во Брисел, ЕУ влезе во 2000-те како моќен трговски блок кој можеше да ги диктира цените на нафтата и гасот на Руската Федерација, која неволно се адаптираше.

Но од 2008 година, плановите за проширување на НАТО во поранешните советски републики - Грузија и Украина почнаа да ги спротивставуваат безбедноста и економскиот просперитет.

Кога раководството на ЕУ почна да користи економски и финансиски лостови за да ги усогласи земјите-членки со геополитиката и ги принуди да ги жртвуваат своите домашни економски интереси на оние на НАТО, започна предвидливата популистичка контра-реакција.

Последните самити на ЕУ ги демонстрираат продлабочените јазови меѓу глобалистичката еврократија и луѓето со кои управува.

Како се скрши колачето

Во својата поддршка за проширувањето на НАТО во Украина, ЕУ мислеше да ја казни Русија со исклучување од нејзините јаглеродни ресурси, но таа сега го купува истиот руски гас во течна форма и го увезува остатокот од САД по многу повисоки цени што ги уништуваат европските економии.

Германија претрпе најмногу, но повеќе европски претставници сега зборуваат за „деиндустријализација“ на целиот блок. Со испарувањето на способноста на Германија да го подмири најголемиот дел од сметките на ЕУ, овој тренд е лош за долгорочниот економски раст на целиот блок.

Истовремената посветеност на финансирањето на украинската влада става дополнителен стрес на намалените европски економии. Ова работи директно против зелената агенда, која го следи временскиот шаблон на сите големи реформи - тие секогаш чинат пари пред да произведат придобивки.

Евтиниот руски гас требаше да дејствува како чиста јаглеродна карика за време на болната, но неопходна зелена транзиција, поради што Германците побараа од Русите да го изградат гасоводот Северен ток 2.

Но со саботажата на гасоводот среде руско-украинскиот конфликт, зелената транзиција и поддршката за Киев ветуваат дека ќе бидат многу поскапи отколку што инаку би биле.

ММФ забележа пад на економскиот раст на европските земји за 2023 година, додека Русија се наметна како најуспешна економија во Европа за таа година.

Во јуни има избори за Европскиот парламент и анкетарите очекуваат нагло пренасочување на гласачите кон екстремно десничарските партии, кои исто така добиваат популарност на локалните избори низ Европа, а особено во Германија.

Крајот на Студената војна ги соедини сите европски политички партии во хиперцентрализиран, про-глобализациски мејнстрим кој одземаше сè поголеми количини на одлуки од рацете на избраните национални лидери.

Сега ЕУ планира да создаде комесар за одбрана, па дури и издавање еврообврзници за да собере пари. За покривање на каматните плаќања на овие обврзници, ЕУ потоа ќе се придвижи кон наметнување на нова шема за оданочување ширум Европа, која ќе ја направи еврократијата финансиски независна од нејзините земји-членки.

Ако луѓето во Европа не успеат да го запрат овој процес, тие може да почнат да ја гледаат ЕУ како паразит кој се храни со Европа како нејзин домаќин.

Ако ЕУ не најде дипломатско решение за војната во Украина, не ги врати односите со Русија и не ја реконципира својата безбедност во евроазиски услови, не само што зелената транзиција ќе ги пропушти сите прагови за климатските промени, туку и ЕУ може да се самоуништи катализирајќи екстремни политички алтернативи кои ќе ја поткопаат.

TRT World
Популарни