Лавров ја повтори подготвеноста за мировни преговори со Украина, нагласувајќи дека Киев прво мора да ја укине забраната за контакти со Москва / Photo: AA

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денес изјави дека ЕУ ја менува стратегијата за Украина, потпирајќи се на испораката на оружје со долг дострел способно да допре до „срцето“ на Русија.

Говорејќи на прес-конференција во Москва, Лавров рече дека цел е да се „сее“ паника во руското општество и да се ослабне земјата однатре.

„Според нашите податоци, Европската служба за надворешна политика даде препораки за Украина, тврдејќи дека нема да може да се победи со методите со кои моментно се бори Украина. Затоа е неопходно да се потпре на трансфер на уште повеќе оружје со долг дострел во Украина за да стигне до срцето на Русија, како што го опиша ЕУ, и да сее конфузија и паника, да ја поткопа довербата на луѓето. Дали ова е директно учество во војната? Се разбира дека е“, нагласи Лавров.

Русија ја започна својата „специјална воена операција“ во Украина во февруари 2022 година. Оттогаш Западот, предводен од САД и ЕУ, го поддржува Киев преку хуманитарни, воени и економски средства.

Лавров изјави дека „Западот отворено ѝ објавил војна“ на Русија, отфрлајќи ги тврдењата дека „ја поддржува само Украина“ и нагласи дека Западот учествува во планирањето на операциите и изборот на цели заедно со украинските сили.

„Главна работа во војната е стратегијата, а стратегиите не се во Киев, туку далеку“, изјави рускиот министер за надворешни работи.

Оценувајќи ја улогата на западните земји во поддршката на Украина, Лавров рече дека позицијата на Лондон во конфликтот е „поагресивна од онаа на Вашингтон“.

Тој ја повтори подготвеноста на Москва да одржи мировни преговори со Украина, нагласувајќи дека Киев прво мора да ја укине забраната за контакти со Москва.

Тој рече дека „формулата за мир“ на украинскиот претседател Владимир Зеленски, која ја претстави на крајот на 2022 година, е збир на неприфатливи барања што не сугерираат преговори со Русија.

Тој додаде дека западното општество живее во „информативна блокада“, што претседателот Владимир Путин го откри во интервју со американскиот новинар Такер Карлсон, што значи дека на Запад нема слобода на говор.

Запрашан за реформата на Советот за безбедност на Обединетите нации, Лавров рече дека таа треба да се постигне и да се додадат нови членки од Африка, Азија и Латинска Америка.

Во однос на дополнителните членки од Западот, Лавров рече дека вреди да се разгледа идејата за намалување на бројот на места на западните сили во Советот за безбедност на ОН на едно, нарекувајќи го „колективен Запад“.

Советот за безбедност на ОН се состои од 15 членки: пет постојани - Кина, Франција, Русија, Велика Британија и САД - и десет непостојани избрани од Генералното собрание на ОН за двегодишен мандат.

AA
Популарни