Земјите членки на ЕУ го усвоија 13-от пакет санкции против Русија 

Европската Унија (ЕУ) денес го усвои својот 13-ти пакет санкции против Русија поради тековната војна на Москва против Украина, што започна на 24 февруари 2022 година.

„Советот на ЕУ го усвои денес - со оглед на втората година од почетокот на целосната инвазија на Русија врз Украина - тринаесеттиот пакет рестриктивни мерки против режимот на (рускиот претседател Владимир) Путин, оние кои се одговорни за овековечување на неговата незаконска, неиспровоцирана и неоправдана агресивна војна и оние кои значително ја поддржуваат“, се вели во изјавата на шефот за надворешна политика на Блокот, Жозеп Борел.

Санкциите вклучуваат рестриктивни мерки за дополнителни 106 поединци и 88 ентитети кои Брисел ги обвинува за дејствија што го поткопуваат или загрозуваат територијалниот интегритет, суверенитет и независноста на Украина.

„Назначените подлежат на замрзнување на имотот, а на граѓаните и компаниите на ЕУ им е забрането да им даваат средства на располагање. Физичките лица дополнително подлежат на забрана за патување, што ги спречува да влезат или транзитираат низ териториите на ЕУ“, се вели во соопштението.

На списокот со санкции беа додадени 27 субјекти за кои во соопштението се вели дека директно го поддржуваат рускиот воен и индустриски комплекс во војната против Украина.

Овие ентитети ќе бидат предмет на построги извозни ограничувања на стоки и технологии со двојна употреба, како и на стоки и технологија што можат да ѝ помогнат на Русија технолошки да ги подобри одбранбените и безбедносните сектори.

Новиот пакет, исто така, ја додаде Велика Британија на листата на земји партнери кои применуваат сет на рестриктивни мерки за увоз на железо и челик од Русија.

AA
Популарни