Зеленски предупредува на ризик од Трета светска војна / Photo: AA

Украинскиот претседател Владимир Зеленски повика на посилна воена поддршка од западните земји, предупредувајќи дека ако Украина не може да ја победи Русија, конфликтот ќе ескалира во трета светска војна.

Во изјава за германските медиуми, Зеленски рече дека Олаф Шолц веднаш по нивниот состанок во Берлин минатата година подобро ја разбрал вистинската природа на заканата и Германија почнала да ја зголемува својата воена поддршка.

„Мојот впечаток е дека канцеларот Шолц сфати дека Путин не е само име, туку закана, а не само закана за Украина“, рече Зеленски за време на неговото интервју за јавната телевизија АРД.

„Мислам дека канцеларот Шолц чувствува дека ако не издржиме, Русија ќе се приближи до Германија“, рече тој, додавајќи дека европските земји и балтичките земји би можеле да бидат следната цел на Русија по Украина.

„Канцеларот Шолц разбира дека постои таков ризик, а тоа е дефинитивно третата светска војна. Ако Русија ја погоди оваа или онаа земја на НАТО, тоа во секој случај би значело почеток на Третата светска војна“, додаде тој.

Зеленски го обнови својот повик до западните земји да ја зголемат поддршката за Украина и рече дека очекува Германија да игра водечка улога во Европа во однос на воената поддршка за неговата земја.

Русија ја започна својата „специјална воена операција“ во Украина во февруари 2022 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни